Trochu dizident Klaus …

Keď už som si to video na YouTube pozrel, povedal som si, že by som z toho niečo mohol preložiť. Nakoniec som nad tým strávil toľko, že preklad dávam aj sem. Mohol som to skrátiť, ale niekto by zase namietal, že oné … Keď máte pripomienky k prekladu a gramatike, sem s nimi, zmením. Vynechal som aj jeden krátky vstup Klausa, keď bola reč o luxusných “západných” recepciách manželov Michaila Sergejeviča a šarmantnej Raisy Maximovny, a čo na to ľud s nezaisteným zásobovaním, tak sa Vašík krútiac hlavou smial a povedal, že vysokých politikov by to neprekvapilo, ale obyčajní ľudia by nadšení asi neboli. Mladý Václav asi závidel ostatným spoludiskutérom, uvedeným pod videom, ich slobodu vyjadrovania a bol očividne prekvapený vývojom v Európe. On tam prišiel “hájiť” pomalé reformy. Maďarský zástupca povedal, že u nich už dnes prakticky každý dostane pas na Západ, budú mať slobodné voľby a návrat späť už možný nie je (iba ak celý blok, keby Sovieti zakročili), rakúsky upozorňoval na novú situáciu, s ktorou nikto nepočítal a nikto nemá plány ako by to mohlo, malo vyzerať. Slovinská zástupkyňa pripomenula, že to je krach systému, krach jednej ideológie, sociálneho a hospodárskeho projektu, lebo aj Juhoslávia mimo bloky padá, a nikto nepozná cestu zo socíku, číha nebezpečenstvo nacionalizmu, rozprávala o problémoch v Kosove, že v posledných rokoch prešlo väzeniami až pol milióna Albáncov a vlastne už tam začína občianska vojna. Však sa započúvajte 🙂

Preklad Klausových vstupov, možno niekde chýba kontext, moderuje Paul Lendvai (maďarského pôvodu):

otázka”…dr. Václav Klaus z Prahy, Vy pracujete v Prognostickom ústave a ste vedúci oddelenia pre makroekonomické otázky, čo to vlastne znamená pre našich divákov, čo je Vaše pole pôsobnosti?

Klaus 5:17 “…makroekonomická politika, stabilizačná politika, konsolidačné programy pre Československo atď.

k ďaľšiemu vývoju Nemecka, DDR

Klaus 12:55
“Od nás z Československa to naozaj jasné nie je, pre nás to bolo jedno veľké prekvapenie a podľa môjho názoru to bolo v Československu pre všetkých veľké prekvapenie, pre politikov na špici na jednej strane, pre obyčajných ľudí na druhej strane, a ja musím povedať, že aj pre reformných intelektuálov. My sme našu argumentáciu trošku stratili s rýchlym vývojom v Československu (tu sa asi pomýlil, chcel povedať v Nemecku, alebo tam má byť čiarka za vývojom), my hovoríme stále, že je tempo reformy v Československu pomalé, to je realita v Československu, nechceme tým obviňovať len politikov, my hovoríme, že “mlčiaca väčšina” nemá záujem na rýchlom tempe reforiem, ale teraz, je to celé…, teraz som tu celú argumentáciu stratil, a nie som si istý, či ešte dnes tú mlčiacu väčšinu v Československu kritizovať môžem, či nie, a to je pre mňa úplne, úplne nové a ja skoro nie som schopný niečo nového povedať…”

Moderátor:”…našťastie Vy nie ste odpovedný za politiku, ale za prognostiku, hehe…

Klaus:”…áno, hehe, áno, ale…”

otázka:” …ale späť k národnej dimenzii, povedzme, ako vidíte Vy, Vy ad personam, Vy, dr. Václav Klaus, čomu veríte Vy a čo si myslíte, že je postoj Vašich priateľov, na ten vývoj, bude to trvať desaťročia, alebo to skôr získa vlastnú dynamiku, to zjednotenie Nemecka?”

Klaus 14:44
“Zdá sa mi, že to veľmi rýchlo môže získať vlastnú dynamiku. Pracujem ako prognostik, ale bohužiaľ tu teraz žiadne prognózy robiť nemôžem. Pred 2 dňami by som rozprával určite niečo iné ako dnes, ja si nie som istý…”

“…to hovorí vo Váš prospech, že to tak otvorene hovoríte…”otázka:”…zdá sa, že v tej meniacej sa strednej a východnej Európe je Československo, povedzme to subtilne, hehe, je oázou kľudu. Ako to u Vás pôjde ďalej, ako to vysvetlíte hospodársky, politicky, sociálne?”

Klaus 37:17
“to je veľmi ťažké pre mňa, túto otázku zodpovedať, ja tu vidím (ukazuje na zástupcov okolitých štátov) dobré (poslušné, úspešné) reformy, keď v Československu použijem slovo dobrý, my máme dobrého vojaka Švejka a to je bohužiaľ historická postava, ktorá je za dnešnú situáciu zodpovedná, áno. Ja určite nechcem to pomalé tempo reforiem v Československu brániť, to je úplne, úplne jasné a krátkodobo asi, napr. ekonomická situácia v Československu nie je taká zlá, ale dlhodobo je to úplne jasné niekomu, podľa môjho názoru, to vedia aj politici na špici, to vedia všetci ľudia v Československu, že tá krajina sa dlhodobo s týmto systémom ďalej nedostane, rok 2000 s ním nemôžeme prežiť, to je úplne, úplne jasné, podľa môjho názoru. Ale ani situácia v Československu nie je taká jednoduchá, o mnoho, o mnoho komplikovanejšia, podľa môjho názoru, je v zahraničí málo známeho o Československu…”

moderátor:”…ale tu predsa len vieme niečo málo, verím, hehe, …”

Klaus:”…áno, ale predsa len, podľa môjho názoru, tu rozumiete len viditeľným, oficiálnym reformám, ale to je len jedna časť zmien v Československu. Tieto viditeľné reformy idú veľmi pomaly, opatrne, váhavo, ale aj tak tieto reformy existujú aj v Československu, určite, áno, ale na druhej strane máme, môže človek povedať, reformu zdola, pomalý, evolučný vývoj spoločnosti a hospodárstva, tak my určite nežijeme v učebnici centrálneho plánovania spoločnosti, alebo centrálne plánovaného hospodárstva.”

moderátor:” čo by ste Vy, ako ekonóm navrhoval, krátko, tie najdôležitejšie opatrenia, ktoré by sa, povedzme, mali zaviesť.”

Klaus 39:40
to je veľmi ťažké, my študujeme skúsenosti našich susedov, my máme aj naše skúsenosti z pred 20 rokov, áno, to vieme všetko, vidíme, že reformy v Maďarsku, v Poľsku, v Sovietskom zväze so sebou nesú viac ťažkostí a problémov, než riešení situácie, tak, podľa môjho názoru aj situácia v Československu ukazuje, že je celá perestrojka o veľa ťažšia a komplikovanejšia ako niekedy tie naivné reformy v štátoch východného bloku hlásia…”

moderátor:”…ale Vy sám hovoríte, tá stará metóda…”

Klaus:”…tá stará metóda nestačí…”

moderátor:”…čo je teda nebezpečnejšie, keď riešenie človek posúva, posunie a čaká, potom príde ešte silnejšia, väčšia kríza, alebo človek skúsi tie veci už teraz…”

Klaus:”…my dúfame, že tú situáciu zvládneme bez vytvorenia väčšej hospodárskej krízy, to je naša predstava, podľa môjho názoru…”

moderátor:”…môže sa to udiať bez politických reforiem, len tak v hospodárstve, bez toho, aby sme sa politiky dotkli?”

Klaus:”…pravdepodobne nie, ale ja musím povedať, že tie reformy idú zdola nielen v hospodárstve, ale aj v politike, v celej spoločnosti, môžeme to naozaj vidieť, ale podľa môjho názoru tá celá idea reforiem východoeurópskych štátov, decentralizácia, nemôže produktivitu hospodárstva zlepšiť, podľa môjho názoru, bohužiaľ, ozaj, my máme monopolné štruktúry spoločnosti, my máme nesprávne ceny, nesprávne podnety, my máme na trhoch vychýlenú rovnováhu a to nebude…”

moderátor:” Vy máte pre formu viacstranícky systém, vy máte 2-3 strany (Klaus: môžeme ich stranami nazvať, hehe), skôr satelity, alebo tak, (Klaus: ale aj v týchto stranách môžeme dnes v Československu vidieť zmeny), bolo by to možné, ako napr. v DDR, že sa tie nekomunistické strany osamostatnia, aj v Československu?

Klaus:”…keď čítate noviny týchto strán, sú úplne odlišné, než noviny iné, dokonca už dnes, nie len do budúcnosti…

Klaus 44:48:”…ale vytvoriť slobodný trh, je podľa môjho názoru veľmi ťažké, podľa môjho názoru invalidná (postihnutá) neviditeľná ruka trhu môže priniesť veľké problémy…”

“…alternatíva neexistuje, ale my musíme ten voľný trh vytvoriť a to nemôžeme urobiť cez noc”

moderátor:”je nejaká hranica (Rubikon) týchto zmien pre Sovietsky zväz, napr. len podtiaľto a stop, intervencia?

Klaus:”…pre nás, no pre nás, my sme doteraz na druhej strane hraníc, takže s takouto intervenciou nepočítame v československých…”

otázka: sú vládni predstavitelia tými hnanými (vývojom, zmenami), alebo oni ženú (riadia) ten vývoj?

Klaus:”…o našich politikoch, hehe, ja neviem čo mám, hehe, povedať (moderátor: tak tým ste povedal všetko, hehe), ale sú tam určite aj rozličné názory v politickom vedení v Československu, nabudúce, dúfam, tu budeme môcť hovoriť aj o novom vývoji v Československu.”

Klaus:”…čo myslíte, potrebujeme aj my v Československu hospodársku krízu, alebo…?”

moderátor:”potom môžeme začať nové diskusné kolo … ďakujem Vám.”

Pridaj komentár

Design a site like this with WordPress.com
Začíname