“Ukrajinský vojenský potenciál sa pomaly rozpadá” “Opätovné dobytie území zabraných Ruskom je nereálne” Rozhovor s Jacquesom Baudom

Číslo od 2. do 10. 02 2023

Odkaz na iný formát tu.
Asi príjemnejšie na čítanie, keď si zväčšíte písmená:

https://oldasite.wordpress.com/2023/02/18/ukrajinsky-vojensky-potencial-sa-pomaly-rozpada-opatovne-dobytie-uzemi-zabranych-ruskom-je-nerealne-rozhovor-s-jacquesom-baudom/

Zeitgeschehen im FokusZaostrené na aktuálne dianie:
Médiá hlavného prúdu v súčasnosti vytvárajú obraz, že Rusko nedosahuje vojenský pokrok kvôli odporu Ukrajincov. Môžete toto tvrdenie potvrdiť?

Jacques Baud:
Nie. Od začiatku konfliktu to tak nikdy nebolo a stále nie je. Rusi a ich spojenci
v donbaských republikách určite postupovali rôznou rýchlosťou v závislosti od toho, aká dobrá bola ukrajinská obrana, ale vždy postupovali. Pripomínam, že jediný postup ukrajinskej armády (v Charkove a Chersone) bol možný preto, lebo Rusi sa predtým rozhodli, že obranu týchto území sa neoplatí riskovať. Ukrajinci potom mohli postupovať až po tom, ako sa ruské jednotky stiahli. Opätovné získanie týchto oblastí sa teda uskutočnilo bez bojov. Ukrajinské jednotky však čelili ruskému delostrelectvu a utrpeli veľmi veľké straty, zatiaľ čo Rusi neutrpeli prakticky žiadne. V Chersone mali ukrajinské jednotky rovnakú skúsenosť ako ruské a vyprázdnili mesto krátko po jeho “znovudobytí”!

Od februára 2022 sa nás naše médiá (sp: RTS alebo NZZ vo Švajčiarsku, LCI, France 5 alebo BFM TV vo Francúzsku) snažia presvedčiť, že Ukrajina víťazí, že ruské vojská sú neschopné, zle vedené a majú veľké straty. Dnes vidíme, že to všetko bolo úplne scestné.

Najväčšou chybou, ktorú môžete vo vojne urobiť, je podceňovať protivníka
a preceňovať vlastné schopnosti. Naše médiá nás k tomu viedli.

Naše médiá – a dokonca aj naša armáda! – chápu vojnu ako veľké šípky na mape a dobývanie území. To bola logika západných mocností v Iraku alebo v Saheli, ale nie je to logika Rusov na Ukrajine. Ako povedal Winston Churchill: “Bez ohľadu na to, ako veľmi je veliteľ zaneprázdnený vypracovaním vlastných úvah, niekedy je potrebné vziať do úvahy aj nepriateľa.” Od 24. 02. 2022 naše médiá a politici nahradili realitu na mieste propagandistickým príbehom, ktorého cieľom nie je pochopiť situáciu, ale mobilizovať nálady proti Rusku.

Rusi na Ukrajine vždy tvrdili, že ich cieľom je neutralizovať hrozbu pre obyvateľstvo Donbasu prostredníctvom “demilitarizácie” a “denacifikácie”.
Oba ciele mali dosiahnuť riešenie bezpečnosti ruskojazyčného obyvateľstva na Donbase.

Cieľom Ruska teda bolo – prostredníctvom politickej dohody alebo zničením – neutralizovať potenciál, nie ovládnuť územie. Toto riešenie malo vyplynúť
z Minskej dohody, ale západné mocnosti výslovne odmietli realizovať dohodu, ktorú podpísali. Preto sa Rusko rozhodlo vynútiť si toto riešenie vojenskou intervenciou.

Okrem toho Rusko vždy tvrdilo, že uprednostňuje riešenie na základe rokovaní.
Z tohto dôvodu prijalo všetky návrhy na rokovania, ktoré predložil Zelenskyj
vo februári 2022, v marci 2022 a v auguste 2022. Týmto snahám systematicky bránili Európska únia a Spojené kráľovstvo, ktoré – naopak – konflikt podnecovali zbraňami. Rusi tak pochopili, že jediným východiskom z konfliktu je systematické a metodické ničenie vojenského potenciálu Ukrajiny.

Cieľ “denacifikácie” nebol namierený proti ukrajinskej vláde, ako tvrdí naša propaganda, ale vyslovene proti ultranacionalistickým a neonacistickým polovojenským oddielom, ktorých hrozba je veľmi reálna(1), ale ktorých existenciu sympatizanti Západu popierajú(2). Podľa samotnej ruskej armády (3) sa tento cieľ dosiahol koncom marca dobytím Mariupola, sídla pluku AZOV, ktorého zločiny naše médiá akceptovali a starostlivo utajovali. Neutralizácia vojenskej hrozby (demilitarizácia) sa mohla dosiahnuť už 25. 02. 2022 pokračovaním rokovaní, ktoré navrhol Volodymyr Zelenskyj, ale ktorým zabránila Európska únia.

Keďže Západ možnosť rokovaní odmietol, Rusom zostáva len konečné zničenie ukrajinských ozbrojených síl. To sa teraz logicky deje a Rusi sa už pravdepodobne so začatím rokovaní veľmi neponáhľajú.

Západné mocnosti nikdy nechceli uzavrieť mier a v ukrajinskej vláde sú sily, ktoré tlačia na Zelenského, aby robil ich politiku. Dnes máme dokonca potvrdenie od generálmajora Kirilla Budanova, šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby (GUR), že Denysa Kirejeva, jedného z ukrajinských vyjednávačov (a člena GUR), zlikvidovala koncom februára ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU), ako aj niekoľko ďalších osobností, ktoré boli naklonené rokovaniam. Už som to napísal vo svojej knihe Operácia Z, ale tentoraz to potvrdil sám riaditeľ GUR(4). Novinári z “Blicku” či francúzskej švajčiarskej televízie (ktorí ma napokon nazvali “Putinovým agentom”) opäť klamali.

Dodávka ťažkej vojenskej techniky, ktorú Zelenskyj už dlho požaduje, má umožniť Ukrajine znovu získať územia kontrolované Rusmi. Je to zbožné želanie?

Áno. Predovšetkým to, že Západ trvá na dodávkach ťažkých zbraní Ukrajine, je priznaním, že situácia nie je preňho výhodná. A to sa nestalo za jeden deň. Hlavné kapacity ukrajinskej armády boli zničené v lete 2022. Preto Zelenskyj odvtedy volá po zbraniach. Inými slovami, naše médiá, diplomati a politici systematicky klamali o situácii a schopnostiach Ukrajiny.

V USA dnes dokonca aj generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov (5), a minister zahraničných vecí Anthony Blinken (6) priznávajú, že znovuzískanie území, ktoré zabralo Rusko, je nereálne. Pentagón na dôvernom pojednávaní pred výborom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu pre ozbrojené služby uviedol, že Ukrajina nemá kapacity na opätovné získanie Krymu (7).

Po prvé, na spoločenskej úrovni si musíme uvedomiť, že ľudia v týchto regiónoch (Krym, Donbas a južná Ukrajina) sa necítia byť Ukrajincami, pretože Ukrajinci v Kyjeve ich nikdy za Ukrajincov nepovažovali. Náš pohľad je skreslený, pretože naše médiá podporovali zákony, ako napríklad ten, ktorý dáva občanom Ukrajiny rôzne práva podľa ich etnického pôvodu(8). Odmietame pochopiť, že režim zavedený v Kyjeve v roku 2014 nebol v týchto regiónoch nikdy legitímny.

Nemali by sme zabúdať, že v januári 1991 obyvatelia Krymu v referende dosiahli, aby ho spravovala Moskva a nie dlhšie Kyjev. Takže keď sa Ukrajina stala nezávislou, Krym bol podriadený Moskve bez toho, aby bol súčasťou Ruska. Práve Ukrajina sa v roku 1995 rozhodla pripojiť Krym násilným zrušením jeho ústavy a zvrhnutím jeho prezidenta(9). V roku 2014 Krymčania jednoducho využili nelegitímnosť novej vlády v Kyjeve a zrušenie zákona o úradných jazykoch, aby opäť požadovali pripojenie k Moskve. Dá sa preto predpokladať,
že ak by Ukrajina chcela znovu získať ruské územia, stretla by sa s veľmi silným odporom obyvateľstva, ako keby sa Rusi pokúšali zabrať západnú časť Ukrajiny.

Hlasovací lístok z 20. 01. 1991. Keď sa Ukrajina v decembri 1991 stala nezávislou, Krym bol pod kontrolou Moskvy. Práve Ukrajina musela v roku 1995 doslova anektovať Krym násilným zvrhnutím zvoleného prezidenta(10).

Po druhé, z vojenského hľadiska dokonca aj šéf ukrajinských ozbrojených síl generál Zalužnyj v rozhovore pre časopis Economist 15. 12. 2022 potvrdil,
že Ukrajina nebude schopná znovu získať tieto územia, ak nedostane
“300 bojových tankov, 600 až 700 bojových vozidiel pechoty, 500 kusov delostrelectva”(11).

Problémom je, že ukrajinská armáda nebola pripravená na presunovú vojnu proti mechanizovanému protivníkovi. Od roku 2014 ju modernizuje a cvičí NATO,
ale trpí nedostatkom skúseností Západu v tejto oblasti, ktorý čelil len technologicky slabším armádam a situáciám v boji proti povstalcom.

Z tohto dôvodu od začiatku ruskej ofenzívy vo februári 2022 nedošlo k žiadnym veľkým tankovým bitkám ako pri Kursku v roku 1943, pričom Ukrajinci viedli pechotnú vojnu v zákopoch alebo v zastavaných oblastiach. To bolo vidieť
v Mariupole, Severodonecku alebo Bachmute. Konštatujem, že poskytnutie tankov, o to skôr západných, s ktorými Ukrajinci nie sú úplne oboznámení, situáciu zásadne nezmení.

Myslím si, že v tejto chvíli už Ukrajina ani s obnovenou technikou nie je schopná znovu získať územia, ktoré obsadili Rusi. Chcel by som tiež pripomenúť,
že Západu ide o územie, ale Rusom ide o potenciál. Ako som už povedal,
v najlepšom prípade môžete získať späť územie, ale stratené životy už nikdy nevrátite. V súčasnosti Západ núti Ukrajincov riskovať ľudský kapitál, ktorý im zostal. Naši intelektuáli to považujú za veľký románový epos (je ľahké viesť vojnu s cudzími životmi), ale treba si uvedomiť, že Ukrajina sa musí obnoviť.

Už doteraz, od roku 1990, Ukrajina stratila veľkú časť obyvateľstva a je nepravdepodobné, že by sa toto obyvateľstvo vrátilo do skorumpovanej
a zničenej krajiny. Tento demografický deficit sa ešte znásobí stratou hnacích síl krajiny, ktorú vidíme dnes.

Aký vplyv budú mať novo dodané tanky na priebeh vojny?

V prvom rade ide o politický efekt – na Západe. Keď Zelenskyj išiel do Washingtonu, žiadal hlavné bojové tanky Abrams M1. Američania to odmietli, ale požiadali Nemecko, aby dodalo tanky Leopard 2. Olaf Scholz pomerne logicky odpovedal, že Nemecko dodá tanky len vtedy, ak Američania budú najprv súhlasiť s dodávkou svojich tankov. Jeden americký politik najprv navrhol, aby USA dodali len jeden tank M1, aby vyprovokovali nemecké rozhodnutie!”(12) Američania veľmi dobre pochopili, že politické správanie Nemecka je servilné
a skorumpované.

Pokračovanie odhalil “Washington Post” a európska tlač ho prakticky neprevzala.(13) A to z dobrého dôvodu! Joe Biden teda schválil dodávku 31 tankov M1.
Ako sa dalo očakávať, Scholz potom povolil reexport tankov Leopard-2 európskymi krajinami a povolil dodávku určitého počtu týchto tankov. USA vtedy vyhlásili, že tanky M1 obsahujú príliš veľa technológie, ktorá by sa nemala dostať do rúk Rusom, a že tanky nemôžu byť dodané okamžite. V skutočnosti pôjde o nové tanky vyrobené špeciálne pre Ukrajinu, s menšou ochranou (keďže zloženie panciera americkej verzie je utajované), ktoré sa nebudú môcť dodať skôr ako o rok! (14)

Inými slovami, USA “prekabátili Scholza”!!! To ukazuje, aký je skutočný stav vzťahov medzi členmi NATO. Je už známe, že to bol člen NATO, kto zničil plynovod Nord Stream. Takže je to Nemecko, ktoré platí cenu za vojnu vedenú Američanmi proti Rusku. Američania majú pravdu: ak ste našli ” hlupáka”, môžete ho aj využiť, najmä ak to nemecký ľud akceptuje bez diskusie! Každá krajina je zodpovedná za svoj osud. To platí rovnako pre Ukrajincov ako aj pre Nemcov.

Vo vojenskej rovine treba pripomenúť, že vo februári 2022 mali Ukrajinci necelých 1 000 bojových tankov(15). K tomuto číslu treba podľa Západu a našich médií pripočítať viac ako 500 ukoristených ruských bojových tankov(16) a približne 600 tankov získaných od Západu v roku 2022. Okrem toho treba poznamenať, že o tanky prichádzajú len Rusi. Takže by sme mali mať jasnú ukrajinskú prevahu! Ak však dnes veríme generálovi Zalužnému, Ukrajina by potrebovala 300 tankov, aby sa udržala(17), a Západ bude schopný do leta 2023 dodať len malú časť z tohto počtu.

Sám som bol veliteľom práporu tankov Leopard 2. Je to hrozivá a vynikajúca zbraň. Vo Švajčiarsku dokážeme vycvičiť posádky tankov za menej ako štyri mesiace, takže je celkom možné, že Ukrajinci dokážu to isté.

Problémom v skutočnosti nie je technický výcvik tankových posádok. Najťažšia je schopnosť začleniť tank do bojového systému a operovať s operačnou súčinnosťou.

Tanková technika sa za posledných 20 až 30 rokov veľmi nevyvinula. Výzbroj, mobilita a ochrana sa zlepšili, ale zásadne sa nezmenili. Čo sa vyvinulo, je technológia, ktorá umožňuje integrovať tanky do systému prepojenia zbraní (systém riadenia bojiska – BMS battlefield management system). Vďaka tomu získava obrnená zbraň svoju skutočnú účinnosť. Pri pohľade na rôzne generácie tanku Leopard 2 si možno všimnúť radikálnu zmenu medzi verziami A4-A5 z 80. a 90. rokov a verziami A6-A7 z rokov 2005 až 2020. Avšak vozidlá, ktoré boli Ukrajine prisľúbené, sú najmä Leopard-2A4 a dokonca aj Leopard-1, ktoré majú len starú technológiu (bez BMS) a ktorých munícia je zrejme neúčinná proti ruským T-90.(18) Je viditeľné, že Západ nechce odovzdať svoju najmodernejšiu techniku, pretože nedôveruje Ukrajincom a obáva sa, že by sa Rusom mohla dostať do rúk západná špičková technológia, ako napríklad pancierovanie Chobham britských tankov Challenger.

S tankami Leopard je to ešte dramatickejšie, pretože Nemci zistili, že príprava tankov pre Ukrajinu bude trvať dlhšie, ako sa očakávalo (možno je to reakcia na americký podvod?), a dodajú len tanky Leopard 1 zo 60. a 80. rokov so 105 mm kanónom – pre ktorý je nedostatok munície!

Rusi plne integrovali svoje zbraňové systémy do tzv. prieskumného úderného komplexu (Razvedivateľno Udarnyj Komplex alebo RUK), čo je systém riadenia, ktorý spája ich zbraňové systémy do jedného bojového systému. To im umožňuje efektívne bojovať s podstatne slabšími silami ako Ukrajinci.

Po zničení väčšiny svojho potenciálu v roku 2022 je teraz ukrajinská armáda pestrou zbierkou materiálu rôzneho pôvodu, s rôznymi schopnosťami a logistickými reťazcami. Problémom Ukrajincov v skutočnosti nie je nedostatok zbraní, ale schopnosť integrovať ich do optimálnej a efektívnej veliteľskej štruktúry. Príkladom je húfnica M777, ktorú Západ považoval za “zázračnú zbraň”, ale nedokázali naplno využiť jej potenciál, pretože sa používa len ako “normálna” húfnica(19).

To je aj problém spôsobilostí protiraketovej obrany. Od 2. marca naše médiá informujú, že Rusi vyčerpali svoje raketové rezervy. Preto sme nepovažovali za rozumné poskytnúť Ukrajincom systémy protiraketovej obrany. Od októbra 2022, po bombardovaní Kerčského mosta, začali Rusi ničiť elektrickú infraštruktúru (ako to robilo NATO v Srbsku, Američania v Iraku, Sýrii a Líbyi). Západ preto urýchlene poslal rakety protivzdušnej obrany. Tieto zbraňové systémy, ktoré pochádzajú z viacerých krajín, však nie sú v skutočnosti súčinné a nie sú v integrovanom systéme bojového velenia. Výsledkom je, že pri každom útoku sa na jeden cieľ vystrelí viacero rakiet. Rusi tento problém veľmi dobre pochopili a spolu so svojimi raketami posielajú aj “návnady”. Výsledkom je, že Ukrajinci pri každom ruskom útoku vystrelia oveľa viac rakiet, ako je potrebné,
a ich potenciál sa rýchlo znižuje.

Nakoniec sa západný materiál nedokázal vyrovnať ruskej schopnosti ich zničenia. Estónsko 24. januára oznámilo, že odovzdá Ukrajine všetky svoje 155 mm húfnice, t. j. 24 kusov FH-70.(20) O týždeň neskôr, 31. januára, Francúzsko ponúklo 12 húfnic CAESAR, ako doplnok k 18 húfniciam, ktoré už dodalo Ukrajine.(21) Podľa internetovej stránky “Moonofalabama”, ktorá zrátala hlásenia ruského generálneho štábu, ruská armáda v tom istom týždni údajne zničila 40 vlečných húfnic, 32 samohybných húfnic a 8 viacnásobných raketometov.(22) Tieto údaje je ťažké potvrdiť, ale ukazujú, že dodávky západných zbraní sotva stačia na kompenzáciu ukrajinských strát.

Aké dôsledky to bude mať na počet mŕtvych a zranených?

Dostali sme Rusov do situácie, že musia systematicky drviť celý ukrajinský potenciál. Hlavnými vinníkmi sú tí, ktorí odmietli odsúdiť masaker civilistov
v Donbase v rokoch 2014 až 2022, tí, ktorí nás dezinformovali o Minskej dohode, aby sa neplnila, a tí, ktorí zatajili skutočné dôvody ruskej intervencie: Sú to naše médiá, ktoré sú dogmatické a ideologické a žijú z krvi iných.

Od začiatku ich operácie bolo úplne jasné, že Rusi chcú minimalizovať obete na oboch stranách. Na začiatku konfliktu to uviedol Pentagón, ako o tom informoval americký časopis Newsweek.(23) 23. januára tohto roku to na ukrajinskej webovej stránke “Mrija” potvrdil Oleksej Arestovyč, blízky poradca Zelenského: Rusi sa “snažili viesť inteligentnú vojnu” tým, že sa snažili udržať straty na životoch na čo najnižšej úrovni. V prípade “tých niekoľkých, ktorí kládli odpor […], ich ani nelikvidovali, ale ponúkli im, aby sa vzdali, zmenili stranu, pochopili atď. Nechceli nikoho zabíjať.”(24)

Dnes Rusi pochopili, že aj keby došlo k rokovaciemu procesu, západné mocnosti by ho využili na zmrazenie konfliktu a jeho obnoveniu až neskôr, ako to urobili
v prípade Minskej dohody. Rusi vedia, že slovo Západu nemá žiadnu hodnotu.
V roku 1990 americká veľvyslankyňa v Iraku April Glaspieová povedala Saddámovi Husajnovi, že Američania nebudú mať námietky proti invázii do Kuvajtu.(25) Klamala. V roku 2015 podpísali USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Európska únia (EÚ) a Irán Viedenskú dohodu (známejšiu pod anglosaskou skratkou: JCPOA). Irán, Rusko a Čína dohodu dodržiavali,(26) Západ nie.(27) V roku 2020 sa Američania a Taliban dohodli na dátume stiahnutia USA.(28) Američania nedodržali svoje slovo a jednostranne posunuli dátum o viac ako štyri mesiace. A v novembri 2022 Angela Merkelová
a Francois Hollande potvrdili Rusku, že Nemecko a Francúzsko sú krajiny, ktorých slovo nemá žiadnu hodnotu…

Takže predtým, ako si sadneme k rokovaciemu stolu, treba najprv obnoviť dôveru. Dodávanie zbraní k tomu neprispieva. Nesmieme zabúdať, že Západ zastáva rovnaký postoj ako švajčiarsky veľvyslanec v Kyjeve, ktorý považuje rokovania za “prémiu pre agresora”! (29) Našťastie, Talibanci, Sýrčania, Egypťania, Iračania, Libanončania, Líbyjčania a mnohí ďalší takto neuvažujú, pretože potom by sa dala OSN jednoducho zrušiť!

Keďže nikto na Západe nechce túto dôveru obnoviť, Rusi budú systematicky ničiť ukrajinský potenciál. V októbri 2022 generál Surovikin, veliteľ skupiny vojsk v oblasti špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, vyhlásil: “Máme inú stratégiu. […] Nehľadáme vysokú rýchlosť postupu, šetríme každého nášho vojaka
a metodicky ‘drvíme’ nastupujúceho nepriateľa. “(30)

Na rozdiel od toho, čo hovoria naši “experti”, Ukrajina má obrovský problém
s ľudskými zdrojmi. Od februára 2022 uskutočnila osem mobilizačných operácií a v súčasnosti sa dostáva na hranicu svojich možností a je nútená uchýliť sa
k nútenému náboru svojich občanov. Táto personálna kríza nie je nová a viedla ukrajinskú armádu k požadovaniu prísnejšieho zákona proti dezercii
a odopieraniu vojenskej služby.(31) Tento zákon podpísal Zelenskyj v januári 2023.(32)

Neonacistický politik z francúzsky hovoriacej časti Švajčiarska ma nazval “Putinversteher – Ten, kto rozumie Putinovi” za to, že som poukázal na samovraždy v ukrajinskej armáde pred rokom 2022. Dnes môže svoje invektívy smerovať na britských poslancov, pretože oni sami dospeli k záveru, že počet samovrážd je tam alarmujúco vysoký.(33) Máme tu teda slabomyseľných politikov, ktorí sa oslepujú svojimi lžami, namiesto toho, aby predvídali problémy!

Zdá sa, že nútený nábor sa týka predovšetkým menšín, najmä maďarskej menšiny.(34) To vyvolalo v Maďarsku hnev.(35)
Dnes je 97 % Maďarov proti sankciám EÚ voči Rusku.(36)

V súčasnosti sa deje to, že nielenže sa pomaly drví vojenský potenciál Ukrajiny, ale straty na životoch môžu ovplyvniť obnovu Ukrajiny na jednu alebo dve generácie. Kombinácia zdecimovanej pracovnej sily, zničenej infraštruktúry a zvýšenej emigrácie hrozí, že z Ukrajiny sa stane krajina na infúzii, ktorej náklady Západ sotva dlho unesie.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Baerbocková v prejave na zasadnutí Rady Európy povedala: “Vedieme vojnu proti Rusku.” Odvtedy sa objavili pokusy opraviť tento výrok, že nie sme vo vojne, ale len podporujeme Ukrajinu v jej sebaobrane. Nie je Nemecko vo vojne s Ruskom už dávno? Baerbockovej výrok odhaľuje skutočné ciele Západu, ktoré nie sú primárne zamerané na pomoc Ukrajine, ale na boj a porážku Ruska?

Už od roku 2014 je známe, že Západ sa nesnaží brániť Ukrajinu, ale zničiť Rusko.(37) Potvrdil to aj francúzsky minister hospodárstva Bruno Lemaire 1. 03. 2022, ktorý hovoril o “totálnej vojne”(38). Nie je to teda nič nové a už začiatkom februára 2022 to vysvetľovalo demokraticky orientované americké médium “Jacobin”(39).

V marci 2019 Olexej Arestovyč, blízky poradca Zelenského, v rozhovore pre ukrajinský kanál “Apostrof” veľmi jasne vysvetlil mechanizmus udalostí.(40)

Cieľom Ukrajincov je vstúpiť do NATO. Niektorí členovia NATO sa však veľmi zdráhajú, pretože existujúce napätie s Ruskom znamená, že riziko nutnosti aktivovať článok 5 je vysoké. To sa podobá poisteniu rizika, ktoré má 100 % pravdepodobnosť, že nastane! Riešením je teda zatiahnutie Ruska do konfliktu, ktorý prinesie jeho konečný pád. Arestovyč dokonca predpokladal túto konfrontáciu na roky 2021 až 2022!

Schému tejto stratégie vypracovala Rand Corporation v dokumente s názvom “Rozšírenie Ruska: Súťaženie z výhodnej pozície – Extending Russia: Competing from Advantageous Ground”: Zámerom bolo nájsť zámienku na uvalenie takých vysokých sankcií na Rusko, aby ich jeho ekonomika neprežila. Na dosiahnutie tohto cieľa sa Ukrajina používa ako “návnada”. V súhrne ide o vzorec, ktorý bol pozorovaný vo februári a marci 2022.

Problémom je, že západní politici nechceli brať do úvahy varovania toho istého dokumentu, ktorý upozorňoval, že to “môže pre Ukrajinu viesť k neúmerným ľudským stratám, územným stratám a prúdom utečencov” a že táto stratégia “môže Ukrajinu dotlačiť k nepriaznivému mieru”.(41)

Jednoducho povedané, západné krajiny a Ukrajina sa pustili do stratégie,
o ktorej všetci už v roku 2019 vedeli, že za ňu Ukrajinci zaplatia! Ukrajina bola zneužitá na to, aby sa pokúsila zničiť Rusko. Rozhovory na podporu rozvoja hnutí za nezávislosť mali zároveň za cieľ rozkúskovať (Američanmi oficiálne používaný termín znie: dekolonizovať) Rusko.(42)

Sankcie, ktoré postihli ruské obyvateľstvo vrátane Rusov žijúcich v zahraničí(43), ako napríklad letecké spojenia alebo pohyb tovaru, tak len potvrdili vyhlásenia Vladimíra Putina, že Západ sa snaží zničiť Rusko.(44) Opatrenia Západu preto len posilnili dôveru ruského ľudu vo svoje vedenie. Popularita Vladimira Putina, ktorá bola v septembri 2022 na úrovni 77 %, sa v januári 2023 zvýšila na 82 %!

Strategickou chybou bolo nepozvať Rusko na výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim, ale pozvať predstaviteľov vlády, ktorá oslavuje “činy” Stepana Banderu, nacistického kolaboranta počas druhej svetovej vojny. Ďalšia príležitosť pre Európanov, aby si pripomenuli dedov
Ursuly von der Leyenovej, Olafa Scholza alebo Christie Freelandovej.
To dokonca šokovalo Arno Klarsfelda, lovca nacistov, ktorý nesympatizuje
s Ruskom.(45)

Je zrejmé, že cieľom NATO je eskalácia vojny. Bývalý generálny inšpektor nemeckých ozbrojených síl Harald Kujat v jednom rozhovore povedal, že nemožno poraziť jadrovú veľmoc, t. j. Rusko. Ako hodnotíte tento výrok?

V prvom rade musíme byť presní v pojmoch. Niektoré krajiny NATO sú do tohto konfliktu zapojené v rôznej miere, ale nie NATO ako aliancia alebo ako štruktúra.

Po druhé, nemyslím si, že krajiny NATO chcú eskalovať konflikt. Ich problémom je, že sú uväznené vo svojom výklade (naratíve) a nevedia, ako sa z neho vymaniť bez straty tváre. Už v predchádzajúcich rozhovoroch sme videli,
že oficiálny naratív je taký, že Ukrajina vyhráva vojnu a Rusko ju prehráva.
Dnes však realita na bojisku ukazuje, že to už dávno nie je pravda. Najmä dnes by sme potrebovali dôveryhodnú neutrálnu krajinu, ktorá by mohla ponúknuť Ukrajincom, Západu a Rusom východisko z tejto krízy.

Nie som si istý, či sa nedá poraziť jadrová veľmoc. Nikto nie je neporaziteľný. Vynárajú sa dve otázky: “Za akú cenu?” a “Je cena, ktorú treba zaplatiť, úmerná výhodám, ktoré možno získať?”.

Predpokladajme, že Rusko je diktatúra, čo odmietajú tvrdiť aj zarytí protiputinovskí analytici.(46) Stojí zmena režimu v Rusku za zničenie Európy? Nie je to problém, o ktorom by mali rozhodnúť a ktorý by mali vyriešiť samotní Rusi? V súčasnosti je zreteľné, že popularita Vladimira Putina len rastie a že Rusi sa zrejme neusilujú o zmenu režimu. V skutočnosti rusofóbia otvorene prejavovaná na Západe len posilnila dôveru ruského ľudu v Putina. Človek si takmer kladie otázku, či primitívne a debilné články o “fetiši” písmena “Z” na ruských tankoch(47) nemajú za cieľ posilniť vôľu ruského ľudu k odporu!

Je ľahké viesť vojnu za cudzie peniaze a životy.

Ako reagovalo Rusko na zvýšené dodávky zbraní a aká by mohla byť ďalšia etapa eskalácie z ruskej strany?

Cieľom Ruska je neutralizovať hrozbu pre ľudí v Donbase a v Rusku. Takže čím viac sa bude táto hrozba podnecovať, tým je menej pravdepodobné, že sa konflikt skončí. Čím väčší rozsah zbraní dodáte Ukrajine, tým viac bude musieť Rusko kontrolovať územia Ukrajiny do hĺbky. To povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v júli 2022,(48) a zopakoval to 2. februára.(49) Bolo by dobré, keby sme počúvali, čo Rusi hovoria, namiesto toho, aby sme sa čudovali, keď urobia to, čo oznámili!

Momentálne robíme všetko pre to, aby Rusko úplne zničilo Ukrajinu. Pokiaľ ide
o otázku “bonusu pre agresora”, malo sa o ňom uvažovať v rokoch 2014 až 2022 a mala sa realizovať Minská dohoda, čo nikto – najmä Ukrajinci – nechcel!

Ukrajina teraz požaduje od štátov NATO ďalšie stíhačky a vojnové lode. Myslíte si, že je to možný scenár?

Správanie Západu je také iracionálne, že je možné všetko! Vládnu nám fanatickí hlupáci, ktorí v rokoch 2014 až 2022 akceptovali masakrovanie ruskojazyčného civilného obyvateľstva v Donbase, ktorí podpísali minské dohody, hoci vedeli, že ich nebudú dodržiavať. Ako si možno predstaviť, že by za pár mesiacov dozreli?

Problém s poskytovaním stíhačiek a vojnových lodí Ukrajincom spočíva v tom, že nemajú ani letiská, ani bezpečné vojenské prístavy na doplnenie paliva.
Preto by museli byť umiestnené na území NATO. Inými slovami, znamenalo by to priame zapojenie krajín NATO do konfliktu.

Západné krajiny nie sú do konfliktu zapojené kvôli dodávkam zbraní, ale kvôli ich zapojeniu do logistického reťazca ukrajinskej armády. V súčasnosti sme už na hranici, pretože západné krajiny, najmä Francúzsko a USA, sú technicky súčasťou ukrajinskej logistiky tým, že opravujú poškodené zbrane a zabezpečujú tok munície.

Čím to je, že okrem vás a generála Kujata neexistujú rozumní vojenskí predstavitelia, ktorí by sa vyslovili za okamžité zastavenie vojny s cieľom ukončiť krviprelievanie?

Tu je potrebné rozlišovať. V prvom rade si treba uvedomiť, že v právnom štáte sú ozbrojené sily zvyčajne podriadené politickej moci. Armáda vykonáva rozhodnutia politickej moci, ale nie je jej úlohou tvoriť politiku. To vysvetľuje, prečo takmer všetci vojenskí dôstojníci, ktorí sa ozývajú, už nie sú v službe.

Okrem toho možno povedať, že vojenskí ľudia majú vo všeobecnosti vyváženejší pohľad na vojnu ako politici; že anglosaskí príslušníci armády majú vyváženejší pohľad ako ich európski kolegovia; a že Európania zo “starej Európy” (západná Európa) analyzujú konflikt profesionálnejšie ako ich kolegovia z “novej Európy” (východná Európa), ako by povedal Donald Rumsfeld.

Problémom je intelektuálna nezávislosť, s ktorou armáda pracuje. Armáda musí pracovať s realitou v teréne, aby dosiahla cieľ stanovený politikou. Problémom je, že nikto na Západe nevie, čo sa má na Ukrajine dosiahnuť. Vo Švajčiarsku sa zdá, že názor armády je modelovaný propagandou z Kyjeva. V súhrne by sa dalo povedať, že čím menej operačných skúseností máte, tým dôležitejšie je
v analýze to, čo hovorí Kyjev.

Kontaktovala vás niekedy švajčiarska armáda, aby využila vaše skúsenosti
a analýzy?

Nie, nikdy. Ale musíte sa na to pozerať aj z pozitívnej stránky! Keď vidím mizernú kvalitu “Bezpečnostnej správy Švajčiarsko 2022″, ktorá vyšla v septembri,(50) som rád, že som sa na nej nepodieľal! Ľutujem len to, že táto správa nevyvodzuje správne závery a v konečnom dôsledku je v rozpore so záujmami Švajčiarska!

Pán Baud, ďakujem vám za rozhovor.

Rozhovor viedol Thomas Kaiser

  • Jacques Baud získal magisterský titul v oblasti ekonometrie
    a postgraduálne vzdelanie v oblasti medzinárodnej bezpečnosti
    na Inštitúte medzinárodných vzťahov v Ženeve a bol plukovníkom švajčiarskej armády. Pracoval pre švajčiarsku strategickú spravodajskú službu a bol poradcom pre bezpečnosť utečeneckých táborov
    vo východnom Zaire počas vojny v Rwande, okrem iného pracoval
    pre NATO na Ukrajine a je autorom niekoľkých kníh o spravodajstve, asymetrickej vojne, terorizme a dezinformáciách.

Tento rozhovor je k dispozícii aj v angličtine tu a vo francúzštine tu.
Originál v nemčine tu.

¹ Oleksiy Kuzmenko, « The Azov Regiment has not depoliticized », Atlantic Council, 19 mars 2020 (https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/the-azov-regiment-has-not-depoliticized/)

² https://youtu.be/bEv4-IJsl9k?t=414

³ Matthew Loh, «Russia is prepared to drop its demand for Ukraine to be ‹denazified› from its list of ceasefire conditions: report», Business Insider, 29 mars 2022 (https://www.businessinsider.com/russia-nazi-demand-for-ukraine-dropped-in-ceasefire-talks-2022-3).

⁴ Vlasta Lazur, « «Денис Кірєєв – співробітник ГУР, якого вбили в автівці СБУ, а тіло викинули на вулицю». Інтерв’ю з Кирилом Будановим », Radio Svoboda, 22 janvier 2023 (https://www.radiosvoboda.org/a/вбивство-кірєєва/32233661.html?fbclid=IwAR3zfrvdT_41ghRz3SqR2VDotNb1Zw1Yo0LtQNXBpPiQBC3ZjVxUffTDOjg)

⁵ Caitlin McFall, «Milley urges Ukraine to negotiate with Russia, saying chances of total military victory ‹unlikely›», Fox News, 16 novembre 2023 (https://www.foxnews.com/politics/milley-urges-ukraine-negotiate-russia-saying-chances-total-military-victory-unlikely)

⁶ David Ignatius, «Blinken ponders the post-Ukraine-war order», The Washington Post, 24 janvier 2023 (https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/01/24/blinken-ponders-post-ukraine-war-order/)

7 Alexander Ward, Paul McLeary & Connor O’Brien, «Ukraine can’t retake Crimea soon, Pentagon tells lawmakers in classified briefing», Politico, 1er février 2023 (https://www.politico.com/news/2023/02/01/ukraine-crimea-russia-pentagon-00080799)

8 «Нардеп від ‹Слуги народу» Семінський заявив про «позбавлення конституційних прав росіян, які проживають в Україні›», AP News, 2 juillet 2021 (https://apnews.com.ua/ua/news/nardep-vid-slugi-narodu-seminskii-zayaviv-pro-pozbavlennya-konstitutciinikh-prav-rosiyan-yaki-prozhivaiut-v-ukraini/)

https://youtu.be/CI22-w0i-RM

10 https://www.youtube.com/watch?v=CI22-w0i-RM

11 https://www.economist.com/zaluzhny-transcript

12 Tal Axelrod, «McCaul calls on US to send ‹just one› Abrams tank to Ukraine to spur European support», abc news, 22 janvier 2023 (https://abcnews.go.com/Politics/mccaul-calls-us-send-abrams-tank-ukraine-spur/story?id=96584865)

13 By Karen DeYoung, Dan Lamothe & Loveday Morris, « Short on time, Biden sought new Ukraine tank plan to break stalemate », The Washington Post, 28 janvier 2023 (https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/01/28/inside-story-biden-ukraine-tanks/)

14 David Axe, « The Tungsten M-1—How Ukraine’s Tanks Will Differ From America’s », Forbes, 27 janvier 2023 (https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/01/27/the-tungsten-m-1-how-ukraines-tanks-will-differ-from-americas/)

15 https://www.bbc.com/news/world-60798352

16 https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

17 https://www.economist.com/zaluzhny-transcript

18 Thorsten Jungholt, « Bundeswehr-Kampfpanzern fehlt wirksame Munition », Die Welt am Sonntag, 26 avril 2015 (https://www.welt.de/politik/deutschland/article140083741/Bundeswehr-Kampfpanzern-fehlt-wirksame-Munition.html)

19 Alex Hollings & Sandboxx News, « Ukraine’s troops have been highly effective with the M777 howitzer, but US troops can turn it into a ‘giant sniper rifle’ », Business Insider, 18 septembre 2022 (https://www.businessinsider.com/us-targeting-system-makes-m777-howitzer-highly-accurate-2022-9?r=US&IR=T)

20 Joe Saballa, « Estonia Sending All Its 155-mm Howitzers to Ukraine », The Defense Post, 24 janvier 2023 (https://www.thedefensepost.com/2023/01/24/estonia-sending-howitzers-ukraine/)

21 « La France va fournir douze canons Caesar supplémentaires à l’Ukraine », France 24, 31 janvier 2023 (https://www.france24.com/fr/europe/20230131-en-direct-macron-re%C3%A7oit-le-ministre-de-la-d%C3%A9fense-ukrainien-kiev-r%C3%A9clame-des-avions-de-combat)

22 https://www.moonofalabama.org/2023/01/Nato-continues-its-disarmament.html#more

23 William M. Arkin, « Putin’s Bombers Could Devastate Ukraine But He’s Holding Back. Here’s Why », Newsweek, 22 mars 2022 (https://www.newsweek.com/putins-bombers-could-devastate-ukraine-hes-holding-back-heres-why-1690494)

24 https://en.mriya.news/58331-they-didnt-want-to-kill-anyone-arestovich-spoke-about-the-beginning-of-the-nwo

25 « Confrontation In The Gulf – Excerpts From Iraqi Document on Meeting With U.S. Envoy », The New York Times, 23 septembre 1990) (https://www.nytimes.com/1990/09/23/world/confrontation-in-the-gulf-excerpts-from-iraqi-document-on-meeting-with-us-envoy.html).

26 Daniel Larison, « IAEA Confirms Iranian Compliance for the Fifteenth Time », The American Conservative, 31 mai 2019 (https://www.theamericanconservative.com/iaea-confirms-iranian-compliance-for-the-fifteenth-time/)

27 Mark Landler, « Trump Abandons Iran Nuclear Deal He Long Scorned », The New York Times, 8 mai 2018 (https://www.nytimes.com/2018/05/08/world/middleeast/trump-iran-nuclear-deal.html)

28 Agreement for Bringing Peace to Afghanistan between the Islamic Emirate of Afghanistan which is not recognized by the United States as a state and is known as the Taliban and the United States of America, state.gov, 29 février 2020 (https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/02/Agreement-For-Bringing-Peace-to-Afghanistan-02.29.20.pdf)

29 https://www.rts.ch/info/suisse/13567448-claude-wild-la-suisse-nest-pas-neutre-dans-le-conflit-en-ukraine.html

30 « Суровикин: российская группировка на Украине методично “перемалывает” войска противника », TASS, 18 octobre 2022 (https://tass.ru/armiya-i-opk/16090805)

31 « Ukraine’s Top General Supports Harsher Law for Deserters and Draft-dodgers », Kyiv Post, 20 décembre 2022 (https://www.kyivpost.com/post/5943)

32 « Zelensky Signs Controversial Law Toughening Punishment for Desertion in Army », AFP/Kiyv Post, 25 janvier 2023 (https://www.kyivpost.com/post/11498)

33 « Ukrainian soldiers are committing suicide due to war stress, says Duncan-Smith », Politics.co.uk, 16 janvier 2023 (https://www.politics.co.uk/parliament/ukrainian-soldiers-are-committing-suicide-due-to-war-stress-says-duncan-smith/)

34 Füssy Angéla, « Mint a barmokat, úgy fogdossák össze a férfiakat Kárpátalján – Nézze meg helyszíni videóriportunkat! », PestiSracok, 23 janvier 2023 (https://pestisracok.hu/mint-a-barmokat-ugy-fogdossak-ossze-a-ferfiakat-karpataljan-nezze-meg-helyszini-videoriportunkat/)

35 Chris King, « Shocking claims of ethnic Hungarians being forcibly drafted into Ukrainian military in Transcarpathia », Euro Weekly News, 24 janvier 2023 (https://euroweeklynews.com/2023/01/24/shocking-claims-of-ethnic-hungarians-being-forcibly-drafted-into-ukrainian-military-in-transcarpathia/);

36 Robert Semonsen, « 97% of Hungarians Reject Brussels’ Sanctions Against Russia », The European Conservative, 17 janvier 2023 (https://europeanconservative.com/articles/news/97-of-hungarians-reject-brussels-sanctions-against-russia/)

37 Seumas Milne, « It’s not Russia that’s pushed Ukraine to the brink of war », The Guardian, 30 avril 2014 (https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/30/russia-ukraine-war-kiev-conflict)

38 « Guerre en Ukraine : ‘‘Nous allons provoquer l’effondrement de l’économie russe’’, affirme Bruno Le Maire », Radio France, 1er mars 2022 (https://youtu.be/Ntzacqlm-Ac)

39 Branko Marcetic, « A US-Backed, Far Right–Led Revolution in Ukraine Helped Bring Us to the Brink of War », Jacobin, 7 février 2022 (https://jacobin.com/2022/02/maidan-protests-neo-nazis-russia-Nato-crimea)

40 « Predicted Russian – Ukrainian war in 2019 – Alexey Arestovich », YouTube, 18 mars 2022 (https://youtu.be/1xNHmHpERH8)

41 James Dobbins, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz, Brent Williams, « Extending Russia : Competing from Advantageous Ground », RAND Corporation, 2019, p.100 (https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3063.html&usg=AOvVaw2E35ojBbRg6-xMic0-9WPs)

42 https://freenationsrf.org/

43 Angélique Négroni, « Comptes bancaires bloqués, insultes, vandalisme… Le quotidien des Russes de France », le Figaro, 22 avril 2022 (https://www.lefigaro.fr/international/comptes-bancaires-bloques-insultes-vandalisme-le-quotidien-des-russes-de-france-20220422)

44 « Address by the President of the Russian Federation », kremlin.ru, 21 septembre 2022 (http://en.kremlin.ru/events/president/news/69390)

45 https://youtu.be/I-yCq8M9ab0

46 Bruno Tertrais, « La chute de la maison Russie », Institut Montaigne, 13 décembre 2022 (https://www.institutmontaigne.org/analyses/la-chute-de-la-maison-russie)

47 Alexander Etkind, « Warum identifizieren sich Putins Anhänger mit dem mysteriösen Zeichen Z? », NZZ Am Sonntag, 29 janvier 2023 (https://www.nzz.ch/feuilleton/imperialismus-revanchismus-fetischismus-der-ukraine-krieg-ist-kein-krieg-zwischen-ethnien-sondern-zwischen-generationen-ein-gigantischer-oedipaler-konflikt-ld.1720903?reduced=true)

48 Andrew Roth, « Russia may seek to occupy more territory in Ukraine, says foreign minister », The Guardian, 20 juillet 2022 (https://www.theguardian.com/world/2022/jul/20/russia-may-seek-to-occupy-more-territory-in-ukraine-says-foreign-minister)

49 Jon Jackson, « Russia Responds to West Reportedly Giving Ukraine Longer-Range Weapons », Newsweek, 2 février 2023 (https://www.newsweek.com/russia-responds-west-reportedly-giving-ukraine-longer-range-weapons-1778546)

50 https://www.newsd.admin.ch/newsd/message/attachments/72369.pdf

Preložené s https://www.deepl.com/en/translator

Pridaj komentár

Design a site like this with WordPress.com
Začíname