Nedoslýcháte, paní Müllerová?

Tak nám vojnu vyhlásil len Porošenko. Ostatní sa k tomu akosi nemajú. Ukrajinská armáda dostáva všade na prdel a som zvedavý ako Putin zastaví separatistov, keď sa naštvú a pôjdu na Kyjev. Neuveriteľné, čo sa deje. V čase, keď sa v Google Earth môžem pozrieť na dom, v ktorom bývame, a vidím vydláždené miesto na posedenie, musia nám armádne satelity vidieť až do taniera, keď na tom plácku s rodinkou papáme. Keď sa vynasnažia, tak mi povedia aj ročník vína, ktoré k večeri popíjame. A oni nemajú snímky, dôkazy zostrelenia lietadla (Rusi tvrdia prelet US satelitu), snímky rozstrieľanej kolóny ruských bojových vozidiel videných novinárom Guardianu (pri vykonávaní potreby, mobil mal asi vybitý:), snímky tisícov tankov a techniky, ktorými prešla Ruská armáda hranice Ukrajiny. Oni nám ukážu pár paragánov, ktorých Rusi poslali asi len preto, aby mohli vymeniť zajatých vojakov.

Takže Porošenko zase niečo hlási, čo vidí len on. Podporiť ho v poslednom kroku nikto nechce. Obama sa krúti, Merkelová vyjednáva, Putin hovorí, že oni tam vôbec nie sú, lebo keby tam boli…, a už mali všetky noviny titulky, že Putin sa vyhráža. Otrasné. Uvidíme, čo na to nové vedenie EU. Dokážem si predstaviť to množstvo dát, ktoré NSA vycucla z mobilov a počítačov zvolených aj nezvolených ľudkov v katakombách EU pri ich úprimnej záchrane sveta. Mnohým decentne zacvakali riťky, keď im predložili účet a doporučili im vhodného kandidáta. Možno nie.

A v septembri ďaľšie cvičenie NATO na území Ukrajiny, Nemecko už samozrejmý účastník. Však už teraz bránia mier na Hindúkuši. V júli, v deň zostrelenia MH17, vyhlásili ukončenie cvičenia loďstiev 7 krajín NATO v Čiernom mori, ktoré malo vraj pokračovať spoločným cvičením US a Ukrajinského loďstva. Tá oblasť bola teda výnimočne sledovaná. Reči o Putinovom lietadle v blízkosti zostrelu sa vyvrátili, Putin vraj už dávno nad Ukrajinou nelieta. Zato sa znovuobjavilo zaujímavé video, kde si fotografka s reportérkou dávajú otázky nad fotkami obetí. POZOR, LEN PRE OTRLÝCH, sú tam detaily zohavených tiel, tu s rozmazanými fotkami a nemeckými titulkami. Fotografka bola na mieste asi 20 minút po páde lietadla. Mŕtvoly potom naložili do vlakov a odviezli niekam.

Jej otázky a nejasnosti: nevidela ani jednu obeť s európskymi rysmi, videla málo detí, asi 6-7, niektoré telá čiastočne nažltlé, biele, zmäknuté, akoby vykrvácané, akoby konzervované, nafúknuté, v rozklade (dokonca sa na ne zlietavali vtáci), ako bábky, na niektorých miestach ohromný smrad (formalín, márnica), veľa batožín so zimným oblečením, veľa papierov a dokladov, fotoaparáty bez jediného snímku z roku 2014, všetko vlaňajšie, mnoho telefónov, tabletov, všetky USB flešky prezreli pripojením na svoje mobily, že asi 20 obetí bolo oblečených a ostatné nahé. Úplne. Bez stopy po ponožkách, alebo gumy od treniek. Táto hypotéza je šialená. Ako 9/11. Lietadlo by muselo letieť s mŕtvolami, uf. Alebo je to Hoax.

Ďaľšia mozaika ma emočne dostala. Najprv som si pozrel krátke video, aby som si potom prečítal dobrodružný výlet Marka Havlíčka cez Rusko a Ukrajinu, postupne so stekajúcimi slzami.

Najviac ma z celého konfliktu zaujali ľudia a médiá. V dnešnom svete ide aj tak už len o vyvolávanie emócií. Keď sú náhodou pravé, o to lepšie, dajú sa mediálne vyšľachtiť. Veď každý chce prežívať šťastie, slávu, lásku, radosť, smútok, sklamanie, úspech, nenávisť. Chce sa zúčastniť. A je schopný sledovať tie médiá, ktoré ho tie emócie nechajú spoluzažívať, aspoň odlesk, odraz ozajstného života. Emócie predávajú. My všetci chceme emócie. Ako v športe. Komu záleží na spravodlivých výsledkoch? Hlavne nech sa píše, háda, diskutuje. A platí. Dramaticky nám predajú voľby, katastrofy, aj vojnu. V pohodlných sústach. Tento diktátor je zlý. Robí to a to. Fuj! Stupňuje sa to k zlým štátom a k ose zla. Pripraví sa atmosféra, zverstvá diabla sa vybičujú k neľudskosti a môžeme tie stáda zachrániť a civilizovať. Občas tie stáda nechcú, alebo robia problémy, občas chodia sami…

Sme rozdelení a je možné, že jasno v tom nikdy nebude. Napr. tu na RB je mi názorovo najbližší “jenicek”. Vo väčšine témat je schopný pochopiteľným slovníkom napísať svoj názor. Krátko, vtipne. V ľadoborci Ukrajina sme ostali v jednej posádke. Bohužiaľ aj mnohé hovädské indivíduá. Na druhej strane teda tiež, a ten slovník, ten cynizmus! V mnohých témach je mi ešte bližší “daniel”, ale ohľadom U-konfliktu sme na opačnej strane. Skúsený, samostatný, úprimný, dôveryhodný človek a predsa je mi ho teraz ľúto, že neprehliadne. Samozrejme môžem byť tým pomýleným ja sám, neodhadujem správne ľudské charaktery, klamstvá a sľuby, Putin ma chytil na špek, trpím “Information Bias“, keď sledujem hlavne informácie, ktoré potvrdia moje stanovisko. Zatiaľ to nerozriešime, ale už sme proti sebe, na barikádach, dôvera v toho druhého klesá, nabíjam pušku, mierim, odistím …, keby som žil tam, musel by som si vybrať. Dať video vlastnej bezmocnosti na You Tube, zobrať do ruky zbraň.

Väčšina ľudí sa aj tak spokojí so spravodajstvom v telke, v novinách a ich webových klonoch. Kto má toľko času a znalosti z histórie, ekonomiky, politiky, tajných služieb, médií, armád, zbraní, práva a jazykové vybavenie, aby sledoval rôzne zdroje? Komu veriť? Preto si vytvárame pyramídu ľudí a médií, ktorým veríme viac, možno len v niektorých otázkach. V pyramíde mojich “guruov” začali niektoré kvádre blikať, a keď sa aspoň časť udalostí na Ukrajine vyjasní, rozsvietia sa ako v Tetrise a zmiznú v prepadlisku dejín. Moja dôvera v nich zhasne, lebo svojou slepotou a neschopnosťou analyzovať situáciu, hecovaním k vojne a zabíjaniu, majú svoj malý podiel na tomto nešťastí. Ale hlavne ten ich nadradený spôsob komunikácie. Iní nastúpia na ich miesta. Alebo si priznám ja, že mám paradajky na očiach, stiahnem chvost a zmiznem na datovom cintoríne.

Už to ani nestíham sledovať. (Ne)porušené Porošenkovské prímerie, zasadnutie NATO a vytvorenie akýchsi jednotiek rýchleho nasadenia, koncom augusta nájdená bývalá dôležitá osoba, vraj len ďaľšia v poradí, keď má niekto čas, môže si naštudovať pomery oligarchov z diplomky z roku 2008, tu aspoň citát:”Rozdělení elit není jednoznačnou zásluhou Moskvy. Personální animozity a boj o moc jsou v ukrajinské politice přítomny permanentně a tyto aspekty by patrně ochromily efektivitu ukrajinské politiky i bez přispění Moskvy. Otázkou je pouze míra, jakou Kreml vnitropolitické půtky přiživuje.” Tento pán to má asi tiež pomotané. Zajtra majú zverejniť posolstvo čiernych skriniek. Nakoniec sa aj tak presadí tá posledná verzia, že to boli ešte čerství zbehlíci z Ukrajinskej armády, alebo nejakí z Pravého sektoru, ktorí padli tam a tam, vtedy a vtedy. Strácam sa v tom, váhy sa podľa správ preklápajú tu na stranu vojny, tu na stranu mieru. Vyzerá to na veľmi vysokú politiku a obrovské záujmy, keď sú schopní takto klamať. Niekto v tom vidí 3. svetovú.

Či nám tu pomôže nejaký Russelov tribunál, asi bez pravomocí, alebo vraj prvé zasadnutie štátov (nemecky) USA na popud hlasovania v jednotlivých štátoch (anglicky), ktoré vraj môže meniť ústavné zákony, odvolať prezidenta a dokonca zrušiť vlastnú ústavu? Alebo neznámy objekt so štítom? Z toho sa aj tak vykľuje Putin.

A čo robiť, keď Vám zavolá banka a požaduje vynechanú platbu? Njet dóma, njet bánky. Alebo mať proste šťastie.

Pridaj komentár

Design a site like this with WordPress.com
Začíname